Hešteg Dada na cestách - čo vidieť na Rhodose? 1. časť

Ahojte, 


aj keď sa už dovolenková sezóna skončila, nikdy nie je neskoro nato, aby ste si mohli naplánovať dovolenku na sezónu budúcu. My už pomaly naše ďalšie výlety plánujeme. Ak ešte neviete kam ísť, možno vás inšpirujem nasledujúcim článkom obľúbenej série - Dada na cestách. Tohtoročnú týždňovú dovolenku sme strávili na gréckom ostrove Rhodos



Tentokrát sme sa vybrali na dovolenku prostredníctvom cestovnej kancelárie. Ubytovaní sme boli v apartmánoch Elpida beach na okraji mesta Faliraki. Toto mesto je mestom oddychu pre starších, ale aj zábavy pre mladých, vďaka "párty" ulici v centre, kde je jeden bar za druhým. Na tejto ulici nájdete aj kopec obchodov, reštaurácií, fastfoodov a kadečoho ďalšieho (obľúbené sú aj stánky s malými rybičkami vo vaničkách, ktoré vám urobia pedikúru 😁). Pláže sú tu zmiešané (piesok na pláži a kamienky vo vode). S ubytovaním sme boli veľmi spokojní, mali sme čisto, upratané a ako bonus balkón s výhľadom na more, kde sme trávili dlhé, horúce večery. 
Tradičným jedlom je gyros, ktorý vám spravia doslova na každom rohu. Hneď pri pláži sme mali reštauráciu Victoria Beach s terasou, ktorá mala menu v rôznych jazykoch, dokonca aj v češtine. Mohli sme si tu pochutnať na rôznych tradičných jedlách ako souvlaki, moussaka, obľúbený zákusok baklava a mnoho ďalších špecialít. Z nápojov musím spomenúť aperitív ouzo, vyrobený z anízu s cca 40% podielom alkoholu a veľmi chutný karamelový likér Tango. Prekrásne počasie sme mali celý týždeň, čo bolo pozvánkou na spoznávanie nových miest. 


Faliraki
Náš prvý výlet smeroval do hlavného mesta Rhodos. Cestovali sme klasickou mestskou dopravou a lístok stál 2,4€. Prehliadku mesta sme začali v prístave Mandraki pri pevnosti sv. Mikuláša. Neďaleko nej bol aj jeden zo siedmych divov sveta - Rhodoský kolos. Dnes tam stojí socha jeleňa, ktorá je symbolom ostrova. Jeleň vraj mal za úlohu ochraňovať ľudí pred hadmi, aj napriek tomu, že živého jeleňa tu už nenájdete. Na druhej strane prístavu, nájdete tri roztomilé, stredoveké, veterné mlyny :-) 


Ak by Rhodoský kolos ešte stál, táto loď by v momente fotky bola pred ním. 

Pevnosť sv. Mikuláša 
Veterné mlyny


tričko - Takko fashion, sukňa s melónmi - Bonprix, sandálky - Deichmann, kabelka - Primark


Celé staré mesto je veľmi unikátne, pretože je obkolesené a chránené hrubými múrmi hradieb. V meste, ako aj na celom ostrove, nájdete architektúru z rôznych období. Žili tu antickí Gréci, Rimania, stredovekí rytieri, či Turci. Postupne sa tu vybudovalo architektonicky rozmanité mesto. Nesmiem zabudnúť na prekrásny Pálác Veľmajstra rytierov Rhodosu, ktorý sa  nápadne podobá (podľa môjho priateľa) na stavby z počítačovej hry Stronghold. Dnes sú uličky plné života s reštauráciami a obchodíkmi ponúkajúcimi tradičné remeselné výrobky a keramiku. Pred každou reštauráciou postávajú čašníci, ktorí sa vás snažia osloviť a zlákať, aby ste sa usadili v ich podniku. Túlať sa týmito uličkami môžete naozaj celý deň. O dokonalú atmosféru sa postarajú aj hudobníci stojaci v uličkách.





Palác Veľmajstra rytierov Rhodosu 
Na ďalší deň sme sa vybrali na pláž Anthony Quinn Bay, vzdialenú 4 km od nášho apartmánu. Na  pláž vedie skratka, ktorá cestu skráti len na 1,5 km. Tak sme sa s radosťou vybrali na rannú prechádzku, ktorá sa ale nakoniec zmenila na menšiu turistiku, lebo táto skratka viedla ponad útesy. Ďalším odvážlivcom, ktorí sa vyberú absolvovať túto prechádzku, odporúčam vybaviť sa aspoň teniskami a nie ako ja, sandálkami z Deichmannu :D Lebo niektoré úseky boli naozaj nebezpečné. Nakoniec sme ale neľutovali, pretože na vrchole kopca pri hvezdárni sa pred nami objavil čarokrásny výhľad na more a neskôr aj na samotnú pláž. 
Výhľad, ktorý sa nám objavil, keď sme vyšliapali na vrchol kopca pri hvezdárni 


Pohlaď na zátoku Anthony Quinn Bay
Okolo desiatej doobeda sme dorazili do cieľa a celý deň sme si užívali oddych na pláži. Pláž bola kamenistá, preto odporúčam vziať si topánky do vody. Mnoho ľudí tu šnorchlovalo, aby mohli pozorovať útesy aj pod vodou a hľadať mušle. V zátoke zakotvilo veľa výletných lodí, ktoré si tu robili prestávku spojenú s kúpaním a následne vyrážali na neďalekú pláž Tsambika a do mesta Lindos. Takúto plavbu loďou ponúkala aj naša cestovná kancelária ale môžete si ju jednoducho objednať aj v malom  prístave vo Faliraki. Hneď pri pláži bol aj bufet s občerstvením, čiže aj o jedlo bolo celý deň postarané. Nič nám teda nebránilo, sa celý deň blázniť vo vode a opaľovať na slnku. 

Pod jedným zo slnečníkov sme odpočívali :-)
Za prvé dva dni sme zažili slušnú dávku histórie a krásy ostrova, čo však rozhodne nie je všetko. Na ďalšie zaujímavé miesta, ktoré sme na ostrove Rhodos stihli preskúmať, sa môžete tešiť v nasledujúcej časti.


Majte sa krásne,
vaša Dada. 

You Might Also Like

2 komentárov

Veľmi pekne ďakujem, za tvoj komentár :)