Hešteg Dada na cestách - Bari, Italy

Ahojte, 

ak ste milovníci slnka, tepla a všetkého s tým spojeného, v dnešnom článku si určite prídete aj v týchto jesenných dňoch na svoje. Tentokrát sa v sérii Hešteg Dada na cestách vyberieme do slnečného, prístavného mesta Bari v Taliansku. 

Ak hľadáte mestečko s pieskovými plážami, nádherným historickým centrom s pamiatkami a "neskazené" návalom turistov, Bari je odpoveďou pre vás. Po návšteve Ríma minulý rok (odkaz na článok nájdete tu ), sme sa rozhodli navštíviť aj južnú časť Talianska, provinciu Apúlia (Puglia). Spiatočnú letenku sme na víkend zohnali za veeeeľmi dobré ceny, porovnateľné s Malorkou.  Ubytovanie na 2 noci v priemernom hoteli blízko mestskej aj platenej pláže sa nám podarilo tiež zohnať za super cenu. 
Z letiska, sme sa v noci do hotela dopravili taxíkom. Je to najpohodlnejšia metóda presunu v nočných hodinách, kde vás cesta vyjde okolo 20€. S pánom taxikárom sa "little bit" dohovoríte po anglicky, no môže sa vám prihodiť aj vtipná príhoda ako nám. Pán taxikár sa nás spýtal, či sme s hudbou OK. Pre predstavu, v rádiu hralo niečo na štýl "tuc-tuc" a  párty sobotňajšej noci. Odpovedali sme mu, že je to ok a v tej chvíli si pán taxikár vypeckoval hudbu tak, že som skoro vyskočila aj s reproduktorom von z auta. Upozorňujem, že práve bolo približne okolo polnoci. Po tom, čo si začal spievať do rytmu a zbadali sme iného taxikára s rovnakou hlasitosťou hudby v aute, sme pochopili, že to tu asi tak chodí, takže sme to vydržali až do hotela :D. 

Castello Normanno Svevo


Tielko - F&F, Kraťasy - C&A, Plážová taška - Pepco. 

Hneď po raňajkách sme sa vybrali na mestskú pláž, ktorá od nášho hotela bola len pár krokov. Tri štvrte tejto pláže bolo platené a len malá časť bola zadarmo. Rozhodli sme sa vyskúšať tú neplatenú časť, pretože poobede sme sa chystali do centra. Poznávacím znamením víkendu talianskej rodiny je trávenie času na pláži. Nemôžete byť teda prekvapení, že uvidíte skupinky hlasne rozprávajúcich sa ľudí, od detí až po starých rodičov, ktorí si priniesli stan a grilujú priamo na pláži. Pláž bola piesková, pomerne čistá, na okrajoch sa však objavili nejaké tie skaly. Po vylihovaní na pláži, sme sa vybrali preskúmať typické zákutia talianských uličiek. Odviezli sme sa autobusom, kde jedna cesta stála približne 1,5€, ak ste si lístok kúpili u vodiča (stalo sa nám však, že vodič lístky nemal, a tak sme sa odviezli zadarmo). Vystúpili sme priamo u hradu Castello Normanno Svevo, obklopeného parkom s palmami. Cestou úzkymi uličkami medzi domčekmi s typickou talianskou architektúrou, popri malých reštauráciách, (tratóriach) a pizzériách sa dostanete až ku kostolom Svätej Sabíny a Svätého Mikuláša (toho Mikuláša, vďaka ktorému si aj my dávame do okna vyčistené čižmičky). 



Basilica di San Nicola





Nikoho neprekvapí, že vo väčšine reštaurácií prevláda ponuka jedál z morských plodov. Keďže je Bari aj prístavným mestom o túto komoditu, tu núdza nie je. Cez pracovné dni je pri prístave otvorený trh s rybami a morskými plodmi, cez víkend si tu zase môžete poobzerať kotviace loďky. Pokiaľ nie ste milovníkmi tohto druhu jedla, určite si objednajte pizzu, pastu alebo lasagne. Veď kde inde ako v kolíske týchto dobrôt, by ste si ich mohli naplno vychutnať. Nenechajte sa zaskočiť prekvapivými kombináciami, sama som ochutnala pizzu, kde na paradajkový základ s plátkami prosciutta, pridali šľahačkovú smotanu. Netradičné ale naozaj veľmi chutné. 






Životný štýl týchto ľudí ma veľmi fascinuje. Najmä ich nočný život. Starí, mladí, rodiny s deťmi, všetci si priniesli stoličky, stoly, jedlo, pitie a do neskorého večera sa bavili na promenáde pri mori.  Odvšadiaľ sa ozýval šum mora, hudba a smiech ľudí, ktorí sa neboja užívať si život s priateľmi a rodinou. Aj reštaurácie pri mori boli na prasknutie plné až do neskorého večera. Takýto život by sa mi naozaj páčil, preto sme si po večeri v reštaurácii aj my kúpili víno a posadili sa na múrik pri mori, tak ako ostatní. Užívali sme si túto atmosféru a nasávali (okrem vínka 😉) morský vzduch.  






Okrem Bari je na Puglii aj kopec ďalších zaujímavých miest. Cca 30 minút vlakom sa dostanete do  turistami obľúbeného a vyhľadávaného mestečka Polignano a Mare. Od stanice sa veľmi rýchlo dostanete priamo do centra starého mesta. V časti starého centra nájdete tu množstvo kaviarní a reštaurácií, kde sa môžete počas horúceho dňa skryť pred slniečkom a občerstviť. Upozorňujem, že takmer v každej reštaurácii je k cene jedla pripočítaný "obslužný poplatok", pohybujúci sa okolo 1 až po 4 eurá na osobu. Je dobré s tým rátať :). Po výdatnom obede sa pomaličky dostanete na okraj mesta, kde vás čaká neskutočný výhľad na široké more. Časť mesta je práve postavená na útesoch. Spojené sú veľkým rímskym mostom a rovno pod ním je krásna kamienková pláž - Lama Monachile. Nie je najväčšia, ale voda je čistučká a krásne modrá. Určite sa tu aspoň na chvíľku musíte ovlažiť. Nezabudnite si však vziať aj topánky do vody. Kamene vo vode sú na začiatku veľmi klzké, vliezť a vyliezť z vody je teda naozaj dosť ťažké, až nebezpečné. A aj tu nájdete veľmi veľa malých obchodíkov, na ktoré sa nebudete vedieť vynadívať. 

Polignano a Mare 



Lama Monachile Beach

Opäť sa nám podarilo nájsť krásny kútik sveta. Okúsiť talianské špeciality, talianský štýl života a vychutnať si krásne pláže počas dvoch slnečných dní. Bari a Polignano určite stojí aj za vašu návštevu, kde si zaručene oddýchnete. Ak vás napadne akákoľvek otázka (ohľadom ubytovania, pláží a podobne), neváhajte mi napísať do komentára a ja vám veľmi rada odpoviem. 

Majte sa krásne,
vaša Dada. 

You Might Also Like

0 komentárov

Veľmi pekne ďakujem, za tvoj komentár :)