Čo trápi mastnú pleť?

Ahojte,

tie, čo ma sledujete už dlhšie, viete, že môj typ pleti je pleť mastná. Žiadny typ pleti nie je však univerzálny a spolu so základným problémom, ktorým je pri mojom type pleti nadmerná tvorba mazu, sa môžu prejaviť aj iné problémy s pleťou. Akné, citlivosť, rozšírené póry alebo čierne bodky vedia nás, majiteľky mastnej pleti často krát poriadne potrápiť. A samozrejme, ani ja nie som výnimkou. Ale ako aj pri iných problémoch, aj pri týchto platí, že sú na to, aby sa riešili a tak vám chcem v dnešnom článku predstaviť pár mojich kozmetických pomocníkov pri ich riešení. 



MAZ 

Každá pleť vylučuje kožný maz, inak aj nazývaný sébum, no pri mastnej pleti je toto vylučovanie nadmerné. Ako zistíte či je váš typ pleti práve mastný? Po odlíčení a očistení pleti, si tvár umyte len čistou vodou a nepoužite žiadny krém ani iné kozmetické produkty a počkajte približne hodinu alebo prípadne do rána. Pokiaľ sa vaša pleť bude po tomto čase lesknúť a aj na dotyk je mastná, gratulujem :), ste majiteľkou mastnej pleti. Upozorňujem, že pokiaľ sa vám jemne leskne T zóna (nos a čelo) ale na zvyšku tváre cítite pnutie a ťahanie, váš typ pleti je pravdepodobne zmiešaný.

Aby som nikomu neťahala medové motúzy popod nos, mastnej pleti sa nejde zbaviť použitím žiadneho produktu, vhodne zvolené kozmetické produkty však prispievajú k zníženiu nadmernej tvorby mazu na pleti. Vo všeobecnosti, sú pre mastnú pleť dôležité najmä tieto tri kroky: dôsledné čistenie, vhodná starostlivosť a hydratácia!! (sem dávam tri výkričníky, pretože nedostatočne hydratovaná pleť sa ešte viac mastí). Pri mastnej pleti by ste určite mali zaradiť do svojej rutiny produkty obsahujúce kyselinu salicylovú, produkty s obsahom kaolínu alebo čierneho uhlia a niacinamid. U toho by som sa zastavila, nakoľko niacinamid alebo vitamín B3 má okrem redukcie mazu na pleti aj priaznivé účinky na akné. Táto zložka je momentálne veľmi populárna a nečudo, pretože pri dlhodobom používaní (po mesiaci a viac) sa naozaj objavia výsledky. Pleť je vyhladenejšia, menej sa na pleti tvorí akné a menej sa mastí. Výsledky sú naozaj viditeľné. Mojím obľúbencom je sérum 10% Niacinamide + 1% zinok od Revolution skincare. Zaradila som ho do svojej rannej aj nočnej rutiny a preferujem ho pred sérom od The ordinary, nakoľko mi príde ľahšie, príjemnejšie a najmä nereaguje mi s inými prípravkami. Samozrejme, výber je veľmi individuálny a na trhu už je dostupných množstvo sér s niacinamidom od rôznych značiek. Pre mastný typ pleti je však podľa mňa, táto zložka MUST HAVE a mali by ste ju do svojej rutiny určite zaradiť. 

 

CITLIVOSŤ 

Aj mastná pleť môže byť citlivá, rovnako ako iné druhy pleti. Pri citlivej pleti je však výber vhodnej pleťovej kozmetiky ešte dôležitejší. Treba sa zameriavať na produkty, ktoré sú určené práve pre citlivú pleť a ešte ideálnejšie priamo pre mastnú citlivú pleť. Preto odporúčam sa porozhliadnuť po kozmetike skôr v lekárni a vybrať si kúsok pre vašu pleť vytvorený. Pri čom treba najviac zbystriť svoju pozornosť je správny a vhodný čistiaci produkt, pretože, podľa môjho názoru, tieto môžu vašu citlivú pleť podráždiť najviac. Nakoľko som chcela otestovať práve produkt určený na citlivú mastnú pleť vybrala som si na testovanie v spolupráci s Benu lekárňou gél od značky La Roche Posay - Effaclar gel. Aj tento gél, rovnako ako všetky produkty od tejto značky obsahuje ich typickú ingredienciu - termálnu vodu s La Roche Posay s obsahom minerálov a stopových prvkov ako napríklad selén, ktorý je prirodzeným antioxidantom. Táto voda má vyrovnané ph, má upokojujúce a  zvláčňujúce účinky, čím je práve vhodná aj pre citlivú pleť. Produkty na citlivú pleť by rozhodne nemali obsahovať alkohol a mali by byť jemnejšie k pleti. Musím povedať, že tento gél tieto kritériá spĺňa. Ide o veľmi ľahký, priehľadný gél, ktorý na pleti pri styku s vodou pení len veľmi jemnučko. Pleť nepodráždi ale dokonale vyčistí od mazu a nečistôt. Neobsahuje alkohol, farbivá ani parabény. Jemný, no napriek tomu účinný. Čo ma však mierne prekvapilo, nakoľko tento gél nemá žiadnu vôňu, ako posledná zložka v zložení je uvedený parfum. Obsah posledných zložiek je však veľmi nízky a preto si myslím, že by nemal nikomu spôsobiť problémy alebo alergické reakcie. Pokiaľ teda máte mastnú a citlivú pleť, pri tomto čistiacom géli, by ste nemali šliapnuť vedľa. 


AKNÉ A JAZVIČKY PO AKNÉ

Mastná pleť zvyčajne aj viac trpí na zápaly v podobe akné alebo vyrážok. Nehovorím, že akné sa netýka aj iných typov pleti, ale z môjho pohľadu, je mastná pleť na tieto problémy viac náchylná. A aj keď, akné alebo vyrážka zmizne, môže po nej zostať nepekná jazvička prípadne začervenanie ešte niekoľko týždňov. Na problémy s akné som tiež vyskúšala produkt pleťovej kozmetiky La Roche Posay a to veľmi obľúbený korekčný a obnovujúci krém Effaclar duo+. Tento krém je priamo určený na liečbu a zmiernenie akné a rýchlejšie hojenie jazvičiek a začervenaní na tvári. Dá použiť ako klasický krém na celú tvár alebo ako lokálny krém, ktorý aplikujete na miesta, ktoré potrebujete liečiť. Má konzistenciu gél- krému, ktorú ja na mastnú pleť preferujem a veľmi rýchlo sa do pleti vstrebáva. Nezanecháva na pleti mastný film, no napriek tomu moju pleť dostatočne zhydratoval. Môžete ho používať aj večer aj ráno, neovplyvňuje výdrž alebo prácu s makeupom, dokonca ho môžem považovať za vhodný podklad pod makeup. Veľmi ma svojimi účinkami prekvapil, lebo v priebehu jednej noci sa mu podarilo zrýchliť proces hojenia akné možno aj o dva dni. Aj začervenané miesta na tvári, s ktorými som sa trápila zvyčajne veľmi dlho, mi oveľa rýchlejšie zmizli. Aj vďaka špeciálnej zložke Procerad, ktorá má za úlohu zjednocovať tón pleti. Obsahuje niacinamid, zinok, LHA a kyselinú salycilovú, ktoré len podporujú účinnosť tohto krému a sú vhodnými zložkami práve pre mastnú pleť. Označujem ho teda za výborného pomocníka pri liečbe akné a rozhodne ho odporúčam vyskúšať, či už tínedžerom alebo dospelým, ba dokonca aj pre mastnú a citlivú pleť.


ROZŠÍRENÉ PÓRY 

Póry na pleti má každý z nás, bez ohľadu na typ pleti a veľkosť pórov je zväčša daná geneticky. Zmenšenie pórov ako takých, teda nie je možné, žiaľ. No čo sa dá urobiť, je svoje póry udržiavať čisté, čím ich aj opticky zmenšíte a nebudú tak viditeľné. Jedným zo spôsobov, ktorým môžete podporiť čistenie vašich pórov sú ílové, kaolínové, prípadne aj bahenné masky. Maska, ktorá aj svojim názvom napovedá, že je pre optické zmenšenie pórov ako stvorená je maska Pore Designing Minimizing mask od kórejskej značky Skin 79. Ide o ílovú masku, ktorá obsahuje biely íl, má detoxikačné účinky a je vhodná pre všetky typy pleti. Maska pomôže zbaviť sa vašej pleti mazu a naozaj čistí póry. Typickým znakom pri týchto maskách je, že vašu pleť naozaj celú mierne stiahnu, čím aj vytiahnu z nej nečistoty. Po použití, pleť zostane vyhladená a jemná. Pleť nezaťažuje a nevysušuje. Obsahuje veľa prírodných zložiek a extraktov, ktoré sú pre kórejské produkty príznačné, ktoré pleť upokoja a vyživia. Čo však pre istotu spomeniem, maska veľmi pekne a jemne vonia, čo však znamená a aj je to uvedené v zložení, že na poslednom mieste sa nachádza parfumácia. Mne to však žiadny problém nerobí a túto masku som si veľmi obľúbila. 

Dúfam, že vám moje tipy pomôžu pri riešení problémov s mastnou pleťou a budem rada, ak sa aj vy podelíte v komentári o svoje obľúbené produkty alebo či ste už skúšali produkty od značky La Roche Posay, prípadne, či svoju pleťovú kozmetiku kupujete v lekárni alebo klasicky v drogérii alebo parfumérii. 


Majte sa krásne,

Vaša Dada.



You Might Also Like

1 komentárov

  1. Ahoj, La Roche Posay jsem měla a moc mi vyhovoval, i když jsem ho používala spíše lokálně, jelikož mám suchou plet. Krásný den přeji. ☺

    OdpovedaťOdstrániť

Veľmi pekne ďakujem, za tvoj komentár :)