Dada na cestách: Najkrajšie (insta)miesta na Malte

Ahojte,

schválne dievčatá, ktorá z vás má už po krk zimy a chladného počasia, rovnako ako ja? Pokiaľ ste na túto otázku odpovedali hlasným JA, tento článok je pre vás. My sme si pred týždňom zbalili kufre a na tri dni (predĺžený víkend) sme povedali adios slovenské chladné počasie a nasadli sme do lietadla na ostrov Malta. Ešte niekedy v novembri sa nám totiž podarilo zohnať letenky lacnejšie ako jazda horiacim vlakom do Košíc. Ja viem, ten adrenalín niekoho láka, ale predsa len, obojsmerná letenka na Maltu za 30 €, je pre mňa rozhodne lákavejšia. Aj ubytovanie na tri noci nás vyšlo na 105€ v hoteli v meste Sliema, priamo pri mori. Sliema je veľmi živé mesto s veľkým množstvom barov a obchodov. No my sme samozrejme, nezostali na jednom mieste (ako inak). A podarilo sa nám prejsť veľa krásnych (insta)miest.


Na Malte je viacero spôsobov, akými spoznať a vidieť zaujímavé miesta. Môžete využiť zážitkovú plavbu loďou alebo (ako sme to urobili my) nasadnúť na Hop on hop off autobus, ktorý je známy aj v iných európskych krajinách. Dokonca nás ráno ich auto vyzdvihlo priamo pred hotelom vo vopred určenú hodinu. Cena celodenného lístka je 20€. Určili sme si viaceré stanoviská, ktoré sme si nemohli nechať ujsť. Začali sme v prístave Vittoriosa s pevnosťou St. Angelo. Desiatky odparkovaných lodiek, jedna vedľa druhej, spolu s panorámou historického mesta a slnečným počasím, bolo známkou dobre začatého dňa. 



Tričko - Bonprix, sukňa - CA


Pred obedom sme sa presunuli do ďalšieho prístavného mestečka Marsaxlokk. Nemohli sme ani lepšie miesto na obed vybrať. Jeden miestny pán nám povedal - ak chcete jesť výborné jedlá z čerstvých rýb, choďte do Marsaxlokk. A veru mal pravdu. Ak pôjdete popri prístavisku, narazíte na približne tucet reštaurácií. Prekvapivo, sa nám tu obom podarilo najesť za 25 € aj s vínkom na posilnenie. A to si môj drahý doprial miestnu špecialitu - rybu lampuka. Každú nedeľu sa tu konajú preslávené rybacie trhy. Aj toto miesto hýri všetkými farbami, od farebných dvier až po farebné loďky. 


 




Poslednou zastávkou bol útes Blue Grotto. Vôňa mora a vitamín M, presne to nám chýbalo. Plus ten nádherný výhľad, keď všade navôkol vás je len more. Tento útes má výrezy, pripomínajúce klembové okná. Tu by sa určite oplatilo využiť ponuku vyhliadkovej plavby, pre znásobenie zážitku. Ale aj tak to bolo miesto kľudu, kde sme sa úžasne zrelaxovali. 




Druhý deň sme sa vybrali do mesta Mdina. Kedysi toto miesto bolo hlavným mestom Malty. Teraz je to však mesto ticha. Samozrejme, turisti tu urobia hluk, ale do mesta je zákaz vjazdu autom, okrem zásobovania a obyvateľov. Prehliadku si ale môžete vychutnať jazdou v "jednokoňke" (takto sme si familiárne nazvali kočiar s jedným koňom :D ). Hlavnou pamiatkou tohto mesta je Katedrála sv. Pavla, tú určite neminiete. Hlavnou charakteristikou kostolov (táto katedrála nie je výnimkou) na Malte je, že každý jeden má na vežiach dva ciferníky s hodinami, alebo aspoň výrez naň. Jeden ukazuje správny a druhý, nesprávny čas. Je to vraj kvôli ochrane pred diablom, ktorého má rozdielny čas zmiasť. Čo si v tomto meste nemôžete nechať ujsť, je obchodník s farebným sklom, ktoré sa tu vyrába. Toľko nádhery pokope som už dlho nevidela. Ja som si musela zobrať aspoň malé náušnice (tie ste už ale mali možnosť vidieť na mojom instagrame). Potulky uličkami vás dovedú až okraju, kde si opäť vychutnáte prekrásny výhľad. 




ŠatyNew yorker, nohaviceF and F, kabátBonprix, kabelka - Mohito, topánky - Deichmann 


     

    

Keďže Malta je obľúbenou letnou destináciou, neodolali sme ani možnosti pozrieť si tunajšie pláže. Asi najobľúbenejšou plážou je piesočnatá Golden Bay. Samozrejme, nemali sme v pláne sa kúpať. Len si obzrieť tieto krásne miesta a nasať opäť aspoň štipku mora. Aj keď vodič Taxify sa na nás veľmi čudne pozeral, keď sme mu povedali, že chceme isť na pláž :D. Na druhej strane útesu s vežičkou (tie sme tu videli naozaj často) sa nachádzala menšia pláž Ghajn Tuffieha. Jej okolie však v tomto období vyzerá čarovne. Zhodli sme sa na tom, že v lete by sme to tu tak krásne zelené asi nevideli. 
    

   



Posledný deň sme sa vydali do hlavného mesta Valletty. Zo Sliemy sme sa tam dostali asi 10 minútovou jazdou trajektom za 1,50€, pretože hlavné mesto bolo priamo oproti. Mesto nie je veľké, ale strmé úzke uličky s farebnými balkónmi, vás očaria na každom kroku. Naše kroky ale viedli k Lower a Upper Barrakka Gardens. Ide o záhrady s terasami, kde sa vám odhalí výhľad na celý prístav. Úplná oáza kľudu. Nakoniec by som rada zmienila aj ďalšie miesta, ktoré sa nám ale kvôli nedostatku času nepodarilo navštíviť. Ide o takzvanú Pepkovu dedinku (Popeye village), kde sa natáčal film a rozprávka o Pepkovi námorníkovi. Ďalej je tu ostrov Gozo a Comino, ktoré tiež ponúkajú veľa krásnych miest a pláží. 















Od jednej z vás som dostala otázku, či sa na Maltu oplatí vycestovať. Jednoznačne to môžem odporučiť aj v mesiacoch, kedy je u nás ešte chladno. Okrem nádherného počasia (samozrejme, je tu aj riziko dažďa a prehánok) je tu neuveriteľne nádherná architektúra a kopec krásnych miest. A ako plus, si oživíte letné spomienky na more. 

Dúfam, že sa vám tento článok páčil, a do komentára mi môžete napísať, či by ste sa tam radi vydali a ktoré miesto vás najviac oslovilo :). 

Majte sa krásne, 

vaša Dada. 


You Might Also Like

1 komentárov

  1. Moc krásné fotky z Malty :) Vittoriosa s pevností St. Angelo jsme vůbec nenavštívily, tak tam budu muset jet ještě jednou :D

    OdpovedaťOdstrániť

Veľmi pekne ďakujem, za tvoj komentár :)