Hešteg Dada na cestách - Krakov

Ahojte, 

tentokrát sme sa vybrali na našich cestách trošku severnejšie, do poľského Krakova. Mesto, ktoré dýcha históriou v každom ročnom období. V horúcom, slnečnom dni, si ale túto atmosféru vychutnáte aj viacnásobne. Na prehliadku celého mesta vám však určite nebude stačiť ani celý víkend.



Kto navštívi Krakov, musí vidieť aj Hlavné námestie (Rynek Glowny). Je historickým centrom mesta (jedným z najväčších v Európe) so stredovekou architektúrou. Dominantou je jednoznačne Bazilika Nanebovzatia Panny Márie (Kostol Mariacky). Z vonku je nádherná, ale keď vstúpite s pokorou dnu, padne vám sánka. Či už ste veriaci, alebo nie, na sto percent budete unesení z prekrásneho oltára a zdobeného stropu. Krása, čo poteší oči i dušu - to som cítila ja.

Hlavné námestie



Bazilika Nanebovzatia Panny Márie


Staré mesto ešte stále žije krušným životom. Možno to bolo tým, že bola sobota (na fotke za mnou, nevesta čaká v koči na svojho milého). Podobnými kočmi s koníkmi môžete aj vy absolvovať prehliadku historického centra. Mesto bolo v minulosti centrom medzinárodného obchodu, predovšetkým s textíliami. Obchodom tu však ešte neodzvonilo. Stánky na námestí ma uchvátili natoľko, že som nevedela odolať handmade, kvetinkovej čelenke so slnečnicami 😊. Okrem malých stánkov, turistov ale aj domácich, lákali vôňami a výkladmi čokoládovne a kaviarne, umiestnené na okrajoch námestia. Možnosť vychutnať si pohľad na krásne námestie, spolu s chutnou, horúcou, poľskou čokoládou jednoducho nesmiete prešvihnúť. Okrem toho, svoje nakupovacie vášne môžete uspokojiť v krásnom, stredovekom trhovisku Sukiennice. Vo vnútri nájdete nespočetné množstvo ďalších stánkov, kde okrem suvenírov, zoženiete i tradičnú keramiku, šperky a iné drobnosti, ktoré potešia. Najobľúbenejším suvenírom je jednoznačne plyšový dráčik Smok, (symbol Krakova), ku ktorému sa viaže legenda spojená s hradom Wawel. Tú si pripomínajú aj špeciálnou sochou draka, ktorá v určitých intervaloch chrlí oheň. Na históriu tu narazíte na každom kroku, niet divu, veď mesto Krakov bolo sídlom viacerých kráľov či princezien. Vôbec sa teda nečudujem, že sú obyvatelia mesta hrdí na toto prekrásne miesto a patrične sa oň starajú a zveľaďujú ho.




Trhovisko Sukiennice


Dráčik Smok


Šaty - F&F, topánky - CCC shoes. 



Stena s obrazmi pouličných umelcov


Barbakán v Krakove


Na záver mám tip pre vášnivých objaviteľov - ak vás lákajú jaskyne, určite nevynechajte soľnú baňu Wieliczka. My sme ju nestihli, ale plánujeme sa tam aj kvôli nej aj iným pamiatkam, zase niekedy vrátiť.
Boli ste už v Krakove alebo na inom mieste v Poľsku? Alebo by ste chceli ísť? Napíšte mi do komentára. 

Majte sa krásne,
vaša Dada. 

You Might Also Like

0 komentárov

Veľmi pekne ďakujem, za tvoj komentár :)