Olé Madrid Espaňa! 1/2



Ahojte, 

dlho očakávaná prvá časť zážitkov z Madridu spolu s tipmi súvisiacimi s cestovaním alebo miestami, ktoré sme spolu  priateľom navštívili je konečne tu. Dúfam, že vaše cestovateľské srdcia poteším veľkým množstvom fotiek :) Nebudem vás už ďalej naťahovať, tak poďme na to.




Prečo práve Madrid? Ako viete, minulý rok sme si spravili podobný výlet do Ríma (pokiaľ neviete, články si môžete pozrieť klikom na podčiarknuté odkazy buongiorno-italia a adio-italia) a tento rok padla voľba na srdce Španielska - Madrid. Po Vianociach sme obzerali lacné letenky a za veľmi výhodnú cenu sme naň narazili. Leteli sme cez spoločnosť Ryanair a ubytovanie sme si zabezpečili cez obľúbený Airbnb. Let trval cca 3 hodiny, no bol veľmi príjemný a priznávam, skoro celý som ho prespala. Z okna bolo vidieť vrcholky zasnežených Álp a Pyrenejí.
Ubytovaní sme boli pomerne blízko centra Puerta del Sol, kde sa nachádza aj tento medvedík so stromom Madroňo, ktorý je symbolom Madridu a zároveň je táto socha 0-tým km a od neho sa počíta dĺžka všetkých diaľníc v Španielsku. Bývali sme v byte, ktorý vlastnil veľmi milý hostiteľ Javier. Mali sme k dispozícii malú izbičku a krásnu terasu, kde sme si vychutnávali raňajky. Počasie nám veľmi neprialo, pretože v tom čase bolo u nás o niečo teplejšie. Prvý večer nás zastihol dážď a v ďalších dňoch bolo mierne pod mrakom avšak ak vyšlo slniečko bolo naozaj príjemne. Pokiaľ ste chceli spoznať turistu na ulici, poznávacím znamením bolo, že domáci mali na sebe kabáty a čižmy a turisti boli oblečení oveľa ľahšie. To nás však neodradilo od spoznávania atmosféry, ktorú ponúka toto mesto. 



Život v Madride je troška iný, na aký sme zvyknutí. Možno je to spôsobené tým, že majú rovnaké časové pásmo ako my, napriek tomu, že tu slnko vychádza a zapadá o 1,5 hodiny neskôr ako u nás. Ráno začína veľmi pokojne, len zriedka v uličkách na niekoho narazíte. Naše potulky začali na veľmi peknom námestí Plaza de Espaňa, na ktorom sa nachádza krásna fontána spolu s veľkým obeliskom. Obelisk je zároveň pomníkom slávneho španielskeho básnika Miguela de Cervantesa. Je na ňom vyobrazené jeho najslávnejšie dielo Don Quixote. Priamo v strede sa nachádzajú postavy Don Quixote a Sancho Panza na koňoch. Po bokoch sú zase znázornené ich ženy Dulcinea a Aldonza Lorenzo.  Olivovníky po bokoch a jazierko v strede spolu s pouličnými hudobníkmi dotvárali veľmi príjemnú atmosféru, ktoré toto miesto vyžaruje. 




Plaza de Espaňa




Veľmi blízko od tohto miesta je aj park, v ktorom sa nachádza egyptský chrám Templo de Debod, ktorú Španielsko dostalo ako symbol vďaky, za záchranu iného chrámu pred záplavou Nílom. Miesto obklopené palmami, s výhľadom na mesto bolo dokonalé na prechádzku a odpočinok. Ako uvidíte podľa fotiek mňa fascinovali najmä palmy, kaktusy a iné rastlinstvo, ktorých tu bolo ozaj neúrekom.  Najkrajší výhľad bol na katedrálu Almudena, ktorá je naozaj veľkolepá. 


Templo de Debod 


top - F&F, topánky - Primark, kabelka a sukňa - second hand, okuliare - pouličný predavač v Ríme :)

Palmy, všade samé palmy. :)

Výhľad na Catedral de la Almudena
Úžasným zážitkom bola aj jazda lanovkou Teleférico de Madrid, ktorá smerovala na Casa de Campo. Obojsmerná jazda stála približne 6 €, čiže sme si takúto skúsenosť nemohli nechať ujsť. Rozhodne sme to neoľutovali. Výhľad na mesto bol z kabínky ešte úchvatnejší. Dych vyrážajúci bol najmä pohľad na zasnežené Pyreneje, ktoré boli takmer na dosah ruky. Po jazde sme si spravili prechádzku po prírodnej rezervácii, ktorá dokonale vystihuje podnebie Španielska. Áno, veľa prechádzania ale stálo to za to :) Neďaleko sa nachádza miestna ZOO a zábavný park. Ani za milión by ma nikto nedostal na tú obrovskú húsenkovú dráhu alebo obrovský retiazkový kolotoč  ktorý sme tam videli. No môj milovaný blázon by bol tohto samovražedného kroku schopný :D. 



Výhľad na Pyreneje 





Jedlo 
Výlet sa nemohol zaobísť bez ochutnania tradičných španielskych jedál. Typickým jedlom,ktoré zoženiete v každej reštaurácii je paella. Ide o zmes ryže so zeleninou a podľa výberu s rôznymi druhmi mäsa alebo morských plodov. Pripravujú a podávajú ju priamo na panvičke. Nie je to však nič diétne. Veľmi obľúbenými sú malé jednohubky - tapas, ktoré podávajú k vínu alebo pivu. Môže ísť o oriešky, malé burgríky s malými hranolkami, jednohubky so šunkou a syrom až po morské plody alebo olivy. V každej reštaurácii alebo pivárni ponúkajú niečo iné. Aj keď sa o Španielsku hovorí ako o vinárskej krajine, väčšinou sme videli ľudí posedávať na terasách s pivom. Neodmysliteľným miešaným drinkom Španielska je aj sangria, ktorú sme si museli aj my dopriať.


Po výdatnom obede sme sa premiestnili pred Kráľovský palác Palacio Real de Madrid, ktorý je stále oficiálnym sídlom španielskeho kráľa. Je naozaj nádherný a obrovský (podľa informácii jeden z najrozsiahlejších v západnej Európe). Obklopujú ho upravené záhrady s fontánami. Ponúka možnosť plateného vstupu do paláca aj s obhliadkou vnútornej časti. Vo vnútri je aj možnosť prechádzky po kráľovskej záhrade. My sme však pre kopec ďalších plánov neišli pozrieť palác z vnútra. Celý deň sme mali na ňu výhľad a nakoniec sme ju aj išli pozrieť z blízka - katedrálu Catedral de la Almudena. Ide monument španielskej arcidiecézy a veru majú právo byť na túto stavbu hrdý.
Následne sme sa vybrali ulicami Madridu, samozrejme, nezaobišli sme sa bez návštevy miestnych obchodíkov až na Plaza Mayor. Turisti sa na tomto mieste akosi zhlukujú. Má obdĺžnikový tvar a na každej strane je východ, ktorý vedie do uličiek s obchodíkmi a suvenírmi. Po menších nákupoch sme si spravili ešte nočný výjazd po Madridskej "5 Avenue" - Grand Via. Ide o najrušnejšiu obchodnú ulicu, akú som kedy videla. Paradoxne ani večer tu ľudí neubúda ba naopak ešte pribúdajú. Nachádza sa tu nesmierne veľa kasín, obchodov ale aj luxusnejších hotelov. Narazili sme tu aj na obrovský Primark, ktorý mal až 5 poschodí. Samozrejme, som musela aj niečo kúpiť. Čo to však bolo vám prezradím až inokedy. 



Palacio Real de Madrid 
Catedral de la Almudena
Plaza Mayor
Nemusíte mať strach ďalšie pokračovanie série zážitkov z Madridu bude čoskoro. Musím vám tieto krásy dávkovať postupne :) Snáď sa vám tento článok páčil. Ak áno, nechajte mi komentár alebo ma sledujte na mojich sociálnych sieťach, kde nájdete aj iné zaujímavé momenty :) Nájdete ich na pravej lište :) Za každého z vás, ktorý ma sledovaním a čítaním podporuje veľmi ďakujem

Majte sa krásne,
vaša Dada. 


You Might Also Like

0 komentárov

Veľmi pekne ďakujem, za tvoj komentár :)