Čo zažiť a vidieť v Banskej Štiavnici za víkend

 Ahojte, 

Tisnú sa mi slzy do očí... Tento článok, bol napísaný ešte pred katastrofálnym požiarom, ktorý 18.3. 2023 zničil niekoľko historických budov, vrátene Banky lásky. Pokiaľ chcete podporiť a prispieť na zmiernenie dopadov tohto požiaru môžete tak urobiť cez zbierku na Donio.sk. Aby sa krása tohto mesta nestratila... 

Na krásne miesta, ktoré rozhodne majú čo ponúknuť, je naše Slovensko naozaj bohaté. Jedným z takýchto miest je práve Banská Štiavnica - právom považovaná za jedno z najromatickejších miest. Láska je v tomto meste na každom kroku, takže zaľúbené páriky, si tu prídu na svoje, no ani rodinky s deťmi určite nebudú mať núdzu o krásny program. Program, ktorý sme si na víkend naplánovali my počas januárového víkendu vám predstavím v nasledujúcom článku. 

Začnem  ubytovaním. V Štiavnici je podľa mňa dostatočne veľká ponuka ubytovaní a nakoľko sme išli na tento výlet "mimo" sezóny, zohnali sme ho za dobrú cenu. Konkrétne sme sa ubytovali vo Vila Magnólia, ktoré okrem ubytovania ponúka aj súkromný wellness s fínskou a parnou saunou a vírivkou, ktorý bol rozhodne skvelým spestrením.  Treba si ho ale zabookovať dostatočne vopred, ideálne už pri kúpe ubytovania, nakoľko je tu veľmi obľúbený. My sme ubytovanie objednali cez zľavomat, ale množstvo ďalších nájdete napríklad aj na Booking.sk. Priamo do centra sa dostanete cestičkou asi za 15 minút pešo. Prechádzka to nie je náročná, ale treba rátať s tým, ako sa aj o Štiavnici hovorí, veľa vecí je tu do kopca :). Cez sezónu tu ale premáva aj Hop On Hop Off vláčik Anča, ktorý vám v presunoch k všetkým zaujímavým miestam po meste môže byť nápomocný a možno vám aj nejakú tú minútku ušetriť. 

Starý a Nový Zámok 

Naše prvé kroky v meste viedli práve k ich dvom zámkom. Áno, toto relatívne malé mesto má až dva - Starý a Nový. Starý Zámok bol pôvodne kostolom, ktorý neskôr prebudovali na pevnosť, na obranu proti Turkom. Preto vyzerá naozaj veľmi neobyčajne už na prvý pohľad. Nakoľko je ale Banská Štiavnica rozmiestnená v údolí medzi kopcami, pre lepšiu a včasnú obranu si postavili v tomto období aj zámok Nový, tentokrát už ale viac na kopci, ktorý práve slúžil na signalizáciu nebezpečenstva a ochranu mesta. V oboch zámkoch sa nachádzajú aj expozície, tie sme ale nepozreli, nakoľko v januári boli vstupy len na konkrétne hodiny. 

Klopačka a Piargská brána 

Asi 150 metrov od Nového zámku sa nachádza aj Piagrská brána, ktorá zostala ako posledná z celého opevnenia mesta a je zaradená aj do pamiatok UNESCO. O kúsok nižšie sa zase nachádza klasický symbol baníckych miest Klopačka, ktorá ešte doteraz funguje a naozaj klope. Takéto klopačky slúžili na zvolávanie baníkov do práce. V jej budove sa teraz nachádza čajovňa, takže si tam môžete posedieť a počkať na klopanie. My sme sa tu ale bohužiaľ nezastavili, ale vy môžete. 

Trojičné námestie a Mórový stĺp 

Celé toto mesto je ako návrat do minulosti, v tom najlepšom slova zmysle. Historické centrum, uličky aj výklady vyzerajú naozaj čarovne a má naozaj neskutočnú atmosféru. Zhodli sme sa s drahým, že toto mesto má historické centrum oveľa krajšie ako naše hlavné mesto . Jeho dominantou je práve Trojičné námestie. Jeho dominantou je aj mórový stĺp zo začiatku 18. storočia ako znak vďaky za ústup mórovej epidémie. Celkovo na vás toto mesto bude dýchať výnimočnou atmosférou a bola radosť sa prechádzať všetkými uličkami. 


Štiavnický Betlehem 

Či už je Vianočné obdobie alebo nie, rozhodne odporúčam nevynechať ani návštevu Štiavnického Betlehému. Ide o najväčší, pohyblivý, drevený betlehem na Slovensku, dielo rodáka z malej dedinky pri Banskej Štiavnici Ing. arch. Petra Chovana, ktorý toto dielo vytvára už od roku 2007. Ručne vyrezávané postavičky zobrazujú základné remeslá, tradície a históriu tohto mesta. Človek len žasne nad šikovnosťou, trpezlivosťou a láskou, ktorú autor tomuto dielu venuje. Vstup pre dospelého je 1,50€ a samozrejmosťou sú aj drevené suveníry, ktoré môžu byť krásnym darčekom z tohto výletu. 


Galéria Jozefa Kollára, štôlňa Michal a a Botanická záhrada

Milovníci umenia si aj v tomto mieste prídu na svoje, práve v galérii Jozefa Kollára v ktorom nájdete aj stálu expozíciu s umením práve z okolia Banskej Štiavnice. Bohužiaľ nám na túto návštevu nezostal čas, o to však máme dôvod viac sa sem vrátiť. Čo sme si ale pochopiteľne s mojim drahým nemohli nechať ujsť bola krátka prehliadka "mestskej" štôlne Michal. Veď čože by to bolo za návštevu banského mesta bez prehliadky bane :). Určite by sme ale chceli ešte navštíviť aj poriadne banské šachty v štôlni Glanzenberg alebo Bartolomej, kde je možnosť preskúmať aj v hlbinnú expozíciu s banským vybavením. V areáli Banskej akadémie založenej ešte Máriou Teréziou si zase môžete oddýchnuť pri preskúmavaní rôznych stromov a rastlín. Jednoznačne najviac som bola unesená z krásnych, obrovských sekvojí a japonských céderov. Celkovo je to veľmi príjemné a pokojné miesto a viem si predstaviť, že na jar a v lete bude toto miesto ešte čarovnejšie. 

Kabát Bonprix 


Kde sa občerstviť? 

Vopred upozorňujem, že Banská Štiavnica je obľúbené turistické miesto a podľa toho majú v reštauráciách a kaviarňach určené ceny. Nakoľko ale žijeme v Bratislave, sme na podobnú cenovú hladinu zvyknutí. Na obed sme boli v miestom pivovare Erb, kde si okrem veľkého výberu pív aj pochutíte na tradičných slovenských jedlách. Ochutnali sme celkovo 6 pív (prakticky všetky, ktoré mali v ponuke) a za mňa boli skvelé.V rovnakej budove sa nachádza aj malé divadlo. Na poobedné občerstvenie sme zavítali do miestneho RUINbaru, ktorý je situovaný priamo pri Mórovom stĺpe. A objavili sme poklad. Krásny a výnimočný interiér s jeho veľmi netradičným zariadením, kde kvety rastú dole hlavou, ktorá vám okrem medového piva alebo skvelých horúcich i studených limonád ponúkne aj výklad o dizajne, ktorý jej vytvoril indický dizajnér, je sám o sebe zážitkom. Na fotke môžete vidieť miestnosť so zaveseným stromčekom v RUINbare. Dozvedela som sa ale, že po Vianociach bude namiesto stromčeka zavesená vyrezávaná socha. No a na večeru sme sa zastavili v reštaurácii BlackM, hneď vedľa Banky lásky. Opäť príjemné miesto, kde sme si dobre pochutili. 

Banka lásky a mesto pre zamilovaných

Banská Štiavnica je mesto, kde láska číha na každej lavičke. A to doslova, pretože na lavičkách nájdete verše z najdlhšej milostnej básne spisovateľa Andreja Sládkoviča - Marína. Naozaj z takýchto najmenších detailov, dokážete nasať romantickú atmosféru a prechádzka po meste je ešte o to zaujímavejšia a krajšia. A o romantický zážitok sa postará aj svetový unikát - jediná Banka lásky na svete. Tá sa nachádza práve v rodnom dome Márie Pischlovej, osudovej láske už spomínaného Sládkoviča. Niet divu, že je toto miesto práve obľúbenou atrakciou pre zaľúbené páry. Základné vstupné stojí 12€ na osobu, no chodia sem nie len páry ale aj rodiny s deťmi. Okrem prehliadky domu, prerozprávania príbehu lásky hovoriacimi obrazmi, je hlavným lákadlom Trezor lásky, ktorý je vytvorený práve z veršov tejto básne, kde si môžete za poplatok uložiť symbol svojej lásky. A nakoniec prehliadky si môžete zatočiť kolesom lásky, či napísať zaľúbenú poštu. Naozaj to bol výnimočný zážitok a rozhodne by som si ho hocikedy zopakovala. Lebo lásky na svete chýba, čím ďalej tým viac. 

Banskoštiavnická kalvária 

Poslednou aktivitou, ktorú sme počas nášho víkendu stihli je výšlap na Kalváriu. Nachádza sa na kopci Ostrý vrch a je to veľmi čarovné miesto. Pokiaľ ste veriaci, všimnete si, že na ceste hore sú vyobrazené rôzne kresťanské zastavenia. A pokiaľ budete mať viac šťastia na počasie (nám bohužiaľ hmla trošku plány pokazila) rozostrie sa pred vami prekrásny výhľad nie len na celú Banskú Štiavnicu ale aj na krásne okolie a hory. Napriek tomu, že cesta sem vyzerá na prvý pohľad veľmi zdĺhavá, parkovať sa dá priamo pod ňou a cesta hore bola rýchlejšia ako som čakala. Tak trošku neplánovane som sa ale s týmito krásnymi, už zrekonštruovanými, barokovými stavbami zladila so svojim outfitom. A to konkrétne béžovými svetrovými šatami, s golierom na zips, ktorý je teraz veľmi trendy a oranžovou zimnou bundičkou, s umelou kožušinkou z Bonprix. Aby som ale zostala v teple, nesmú v mojom outfite chýbať ani termo (zateplené) legíny, ktoré sú pre mňa v zimnom období must-have. 

Bunda Bonprix 
Svetrové šaty Bonprix 
Termo legíny Bonprix 

Nakoniec, musím len potvrdiť, čo už dávno povedal sám Sládkovič: ,,Sú len dve fajty ľudí - tí, ktorí v Štiavnici doposiaľ neboli a takí, ktorí sa do nej zaľúbili." A my dvaja s mojim drahým, sme sa jednoznačne zaľúbili a toto miesto určite ešte navštívime, pretože napriek nabitému programu, je ešte veľa vecí, ktoré sme nestihli. Dúfam, že sa vám tento námet na výlet páčil a budem rada, ak mi napíšete do komentára, či ste v Štiavnici už boli, alebo ešte len plánujete. 

Majte sa krásne, 
Vaša Dada. 

You Might Also Like

0 komentárov

Veľmi pekne ďakujem, za tvoj komentár :)