Vianočné trhy v Lisabone

Ahojte, 


na začiatok vám chcem popriať do Nového roka 2020, okrem zdravia, šťastia a lásky aj veľa dobrých rozhodnutí, krásnych dní a kopec úspechov. No ja sa ešte na chvíľočku vrátim do roka predchádzajúceho a to do stredu decembra, kedy sme aj tento rok vybrali destináciu v ktorej navštívime vianočné trhy a aj vianočnú atmosféru. Pokiaľ ma sledujete na mojom instagrame, asi viete, že to nebola tradičná destinácia, srdce Portugalska - Lisabon.



Asi si hovoríte, že Portugalsko nie je typickou vianočnou krajinou, nakoľko počas našej návštevy sme tu mali príjemných 17 stupňov (na slnku, ešte viac). No výzdobou nešetria ani náhodou. Na námestí Praca do Comercio sa nachádza jeden z najvyšších (umelých) vianočných stromčekov v celej Európe. Ide o extravagantný kuželovitý stromček, ktorý je takmer celý pokrytý tisíckami svetiel. Od tohto námestia sa veľmi ľahko, rovnako vysvetielkovanou, obchodnou ulicou dostanete až na Praca do Rossio, kde sa nachádzajú jedny z vianočných trhov Lisabonu. Nájdete tu, rovnako ako u nás stánky s dobrotami, rôzne lokálne výrobky (sviečky, korkové kabelky,...), ba aj stánok s vareným vínom a miestnou špecialitouvišňovým likérom Ginja (čítaj Džindža) v malých čokoládových šáločkách. Feliz Natal (Veselé Vianoce) a ale aj portugalské koledy zneli celým námestím. No tú pravú atmosféru toto miesto dostalo až po zotmení.


Ani na pamiatky nie je Lisabon skúpe mesto, ale kvôli predvianočnému zhodu, sa nám podarilo obzrieť si len niekoľko z nich. Ubytovanie sme mali mimo Lisabonu, v dedinke Caparica, v krásnom 4 hviezdičkovom hotelovom a golfovom komplexe Aldeia dos Capuchos Golf and Spa. S hotelom aj reštauráciou sme boli spokojní, na privítanie nás čakalo v krásnej izbe aj šampanské a minerálky. Pre niekoho možno klasika, ale my sme boli milo prekvapení. Jedinou nevýhodou boli dosť zle nastavené otváracie hodiny welnessu (cez týždeň do 22, ale cez víkend len do 16) a, že v rámci polpenzie, k večeri neboli zahrnuté aj nápoje a tie boli cenovo dosť vysoké. Blízko tejto dedinky, sa nachádza dominta, 85 metrová socha Krista, podobná tej v Brazílii a z nej výhľad na most, podobný tomu v San Franciscu. A samozrejme aj výhľad na celý Lisabon. Napokon sme sa dostali do širšieho centra mesta, kde sa v tesnej blízkosti nachádzalo hneď niekoľko pamiatok. Prvou je Pamätník Objaviteľov, obrovská socha v tvare lodi, na oslavu objavenia Portugalska. Po pár metroch sa dostanete pred Kláštor hieronymitov, kde okrem iného bola podpísaná aj Lisabonská zmluva. A neďaleko stojí priamo na vode Belémska veža.


 Nakoľko sme si požičali auto, (čo v hlavnom meste, pred Vianocami, takpovediac nebol najlepší nápad) sme sa namiesto, trčania v zápchach a hodinovému hľadaniu parkovania pri pamiatkach,  rozhodli pozrieť aj do okolitých miest. Ani hmla, ktorá sa ťahala počas celého dňa nás nezastavila. Vidieť šíri oceán, alebo aspoň jeho časť, ktorú sme mohli pri hmle vidieť, som si mohla odškrtnúť zo svojho imaginárneho zoznamu prianí. Bol to veľmi slobodný pocit. Potom sme pokračovali do mestečka na útese, také portugalské Santoríni, no tam sme vďaka hmle, tiež nič moc nevideli. Nuž počasiu nerozkážeme ale zážitok to bol aj tak.


Posledný deň sa ale počasie opäť umúdrilo. A tak sme sa vybrali ešte pozrieť na Palác a Park de Pena. Odporúčanie: nestrácajte čas dúfaním, že na vrchole kopca, kde sa palác nachádza zaparkujete. Zaparkujte rovno v cente mesta Sintra a na vrchol sa vyvezte s vodičmi rikši, ktorých je tam neúrekom. Cena jazdy nás vyšla 20€, ale ušetrili sme čas a vyskúšali si jazdu na tomto hrkotavom mini dopravnom prostriedku. Samozrejme, môžete sa dostať na vrchol aj pešo. Tento park je neuveriteľne veľký, čiže si naň kľudne vyhradte celý deň ale aj tak to celé nestihnete :). Farebný palác, neuveriteľne očarujuci a postavený v rôznych štýloch a farbách. Patrí aj do svetového dedičstva Unesco a je jedným zo 7 divov portugalska. A nečudo, park aj spolu s palácom sú prekrásne a určite vám odporúčam to pozrieť na vlastné oči.


V Portugalsku sa nám veľmi páčilo ale po našom výlete, sme zhodnotili, že požičiavať si autá v týchto metropolách, je ozaj niekedy o nervy. Takže sa tu ešte budeme musieť v budúcnosti zastaviť, aby sme si poriadne pozreli aj zvyšné pamiatky. Výlet to bol ale super a opäť som sa presvedčila, že aj v krajinách, kde nie je sneh si môžeme vychutnať vianočnú atmosféru.

Navštívili ste už Portugalsko? Požičiavate si na výletoch auto? Kde ste boli pozrieť vianočné trhy? Napíšte mi do komentára. Teším sa na vaše odpovede. 


Majte sa krásne, 

vaša Dada.







You Might Also Like

3 komentárov

  1. Musím povedať, že veľmi pekný článok....teda stromček vyzeral veľmi veľmi zaujímavo trošku prehnane na mňa a páči sa mi ten most wau to by som chcela vidieť

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Tento komentár bol odstránený správcom blogu.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Portugalsko som ešte bohužiaľ nenavštívila. :)
    Na výletoch si auto nepožičiavame. :)
    Vianočné trhy som navštívila asi najďalej v Česku :)

    OdpovedaťOdstrániť

Veľmi pekne ďakujem, za tvoj komentár :)